Slechts beperkte milieueffecten RUP Dompel :  Wanneer de stad een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opmaakt, onderzoekt de stad welke positieve of negatieve effecten dit plan heeft op mens en milieu. Dat doet de stad via een zogenaamde screening. Wanneer uit dit onderzoek blijkt dat de effecten op mens en milieu groot zijn, dan moet de stad een milieueffectenrapport (MER) opmaken. Dit MER is een zeer uitgebreid onderzoek naar de invloed van het RUP op mens en milieu.

Ook voor het ontwerp RUP Dompel, waarbij aan de exploitant van het bedrijf rechtszekerheid geboden wordt en waarbij de exacte grens tussen industriegebied en bufferzone wordt vastgelegd, deed de stad dit onderzoek. Op 7 oktober 2013 meldde de Vlaamse overheid dat ze de motivatie in het onderzoek volgt. Het ontwerp RUP Dompel heeft dus volgens de Vlaamse overheid geen aanzienlijke negatieve effecten op mens en milieu. De stad moet daarom ook geen duur en uitgebreid MER opstellen.

U vindt het besluit van de Vlaamse overheid op www.lne.be/themas/milieueffectrapportage/raadplegen-milieueffectrapportages/dossierdatabank. Selecteer bij de zoekfunctie de provincie ‘Antwerpen’ en de gemeente ‘Herentals’. U kunt deze beslissing ook inkijken bij de dienst ruimtelijke ordening.

X-mas shopping

Wie gezellig kerstinkopen wil doen, kan in de weekends van 14 en 15 en 21 en 22 december terecht in Herentals. De Zandstraat is autovrij, er is animatie en de centrumwinkels zijn op zaterdag open van 10 tot 18 uur en op zondag van 13.30 uur tot 17 uur.

Win een auto met de eindejaarsactie van de Herentalse handelaars

Het stadsbestuur en de Herentalse middenstandsvereniging vzw Thals organiseren een grote eindejaarswedstrijd. De hoofdprijs is een KIA Picanto, geschonken door Garage Peeters. Om deel te nemen aan de wedstrijd moet u tussen 1 en 31 december stempels verzamelen bij de deelnemende handelaars uit Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Als u stempels van tien verschillende winkels hebt, kunt u uw wedstrijdformulier indienen. Vanaf half november staat de wagen tentoongesteld op de Grote Markt.

Strooidienst staat klaar vanaf 1 november

Tussen 1 november 2013 en 31 maart 2014 staat een ploeg van de uitvoeringsdiensten opnieuw vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week paraat om gladheid van de wegen te voorkomen en te bestrijden. Het stadsbestuur doet een beroep op MeteoServices om te bepalen wanneer de strooidienst uitrijdt. Die dienstverlening kost 1.427,80 euro.

Het stadsbestuur dankt de inwoners van Herentals die vorige winter na sneeuwval de stoep voor hun woning sneeuw- en ijsvrij maakten en doet een oproep om dit te blijven doen. Dit is niet alleen een daad van goed burgerschap, het is ook een verplichting die sinds 1942 in onze stad van kracht is.

Koor uit Alpen treedt op tijdens kerstmarkt

Op zondag 15 december ontvangt het stadsbestuur vijftig koorleden uit onze Duitse zusterstad Alpen. Na een broodjeslunch in het administratief centrum trekt het kerkkoor om 14 uur naar de Grote Markt voor een optreden op de kerstmarkt.

Vzw De Dorpel viert 25-jarig bestaan

Vzw De Dorpel bestaat dit jaar 25 jaar. Om dit te vieren ontvangt het stadsbestuur de vrijwilligers en bezoekers van De Dorpel op woensdag 13 november in de Lakenhal. De viering start om 17.30 uur met een muzikaal optreden. Op het programma staan enkele lezingen en dankwoorden en een geprojecteerd beeldverhaal. Tot slot biedt het stadsbestuur de aanwezigen een receptie aan.

Vzw De Dorpel is een ontmoetingsplaats voor mensen in armoede. De organisatie biedt haar bezoekers verschillende diensten, activiteiten en vormingen aan. Op deze manier wil De Dorpel het gevoel van eigenwaarde van mensen in armoede versterken zodat zij voor zichzelf leren opkomen.

Stad spoort weesfietsen op

Het stadsbestuur voert voortaan twee keer per jaar een labelactie om weesfietsen uit het straatbeeld te verwijderen. Een weesfiets is een fiets die door zijn (on)rechtmatige eigenaar werd achtergelaten. Om de weesfietsen op te sporen, labelen de gemeenschapswachten alle fietsen in de Herentalse fietsenstallingen. Na een tweetal weken controleren ze de stallingen en verwijderen ze alle fietsen die nog steeds een label dragen. Door het verwijderen van weesfietsen wil het stadsbestuur rommelige en overvolle fietsenstallingen vermijden. Die trekken immers vandalisme en fietsendiefstal aan. Bovendien is er zo terug meer plaats is voor de echte fietsgebruikers.

De opgehaalde fietsen gaan naar de politie die er foto’s van neemt en de gegevens op www.gevondenfietsen.be zet. Daarna bewaart de stad de fietsen drie maanden in de stedelijke werkplaats op Hemeldonk. Als niemand de fiets komt opeisen, wordt de fiets eigendom van de stad en komt hij terecht op de jaarlijkse openbare verkoop.

Fuiven in het jeugdhuis

Jeugdhuis 10R20 organiseert op vrijdag 11 november van 18.30 uur tot 00.30 uur een punkoptreden (Punk o Matic) en op zaterdag 23 november van 19 tot 24 uur een hardcore-optreden (Hertals Hardcore show). Het college beslist om een afwijking van de geluidsnorm tijdens de optredens toe te staan. Na de optredens mag het geluidsniveau maximum 95 dB(A) bedragen.

Kerstboomverbranding KLJ Noorderwijk

KLJ Noorderwijk organiseert op zaterdag 11 januari 2014 vanaf 18 uur een kerstboomverbranding op de KLJ-terreinen in de Kruisstraat in Noorderwijk. Op woensdag 8 januari halen de medewerkers van de uitvoeringsdienst de kerstbomen in Noorderwijk op. Verder ondersteunt het stadsbestuur de organisatie nog door dranghekken en partytentjes te leveren.

Wereldkalenders voor lagere scholen

Het stadsbestuur en de Derdewereldraad schenken Wereldkalenders en abonnementen op het tijdschrift Wereldreis aan de lagere scholen van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. De kalender en het tijdschrift zijn uitgaven van 11.11.11 en laten de kinderen op een aangepaste manier een reis door de wereld maken zodat ze zich bewust worden van het bestaan van de derde wereld.

Sportkampen kerstvakantie

Op 2 en 3 januari 2014 kunnen kinderen en jongeren van zes tot zestien jaar deelnemen aan sportkampen. Inschrijven kan vanaf maandag 25 november 2013 via www.uitinherentals.be/sportkampen.

Subsidie voor BK Meerkampen

Atletiekclub Herentals ontvangt van de stad een projectsubsidie voor de organisatie van het Belgisch kampioenschap meerkampen dat plaatsvond op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2013. De projectsubsidie bedraagt 1.230,80 euro